SEGEM | SEGEM Sınavı ve SEGEM Belgesi

SEGEM | SEGEM Sınavı ve SEGEM Belgesi

SEGEM – Türk Sigortacılık Sektörüne yeni bir soluk kazandıran belge için eğitim veriliyor ve sonrada yeterlilik sınavları yapılıyor. Eğitimi başarıyla tamamlayan ve sınavlarda yeterlilik gösteren kişilere belgesi teslim ediliyor.

SEGEM başta sigorta acenteleri olmak üzere sigorta eksperleri, aktüer ve reasürans brokeri olmak isteyenler için farklı farklı eğitim ve sınavlar düzenliyor.

SEGEM Belgesi Nedir?

Sigortacı olabilmek ve poliçe satabilmek için yasal hak isteyenlerin SEGEM Belgesi’ne sahip olması gerekiyor. Sigortacı, Sigorta Brokeri, veya Reasürans Brokeri olmak isteyen kimseler için düzenlenen bir yeterlilik belgesidir.

Sigortacılık alanında yalpan eğitim ve sınavlar Sigortacılık Eğitim Merkezi ile tek bir kurumda toplanıştır. Bu sayede ülkemizde sigortacılık sektöründe kaliteli bir ilerleme kaydediliyor. Her alanda olduğu gibi bu alanda da eğitimin önemini dikkat çekiyor. Eğitim, değerlendirme ve sınavlarla Türk Sigortacılık Sektörünün ilerleyişi en üst seviyelere taşınıyor.

SEGEM Sınavı

SEGEM Sınavı’nda 50 tane çoktan seçmeli soru yer alıyor. Sınavın değerlendirmesi 100 puan üzerinden yapılıyor. Adayların sınavdan başarılı sayılabilmesi için en az 60 puan almaları gerekiyor. 60 puan ve üstünde sonuç alan adaylar başarılı sayılıyor.

Bu notu alabilmek için sınav sorularından 30 tanesini doğru yapmış olmak gerekiyor. Yanlış cevapların doğru sayısını etkilemediği sınav için adaylara verilen süre 1 saat (60 dakikadır).

SEGEM Sınavı, kursta verilen eğitime paralel olarak hazırlanır ve orta zorlukta bir yeterlilik testidir. Bu yüzden başarılı olabilmek için sınavı ciddiye alıp çalışmak gerekiyor. Çıkmış sorular ve eğitim veren kursların örnek soruları da çalışma sürecinde büyük fayda sağlıyor. SEGEM sınavları için belirlenen ücretler de seviyeye göre değişiklik gösteriyor.

Birinci seviye sınavda her bir oturum için 120 TL sınav harcı isteniyor. İkinci seviye sınavlarına ait oturumlar için de ayrı ayrı 140 TL ödeniyor. Üçüncü seviye sınavlarda istenen harç miktarı diğer sınavlara gör daha yüksek. Üçüncü seviyede her bir oturum için 160 TL ödemek gerekiyor.

SEGEM Başvuruları

SEGEM başvuruları online olarak resmi web sitesinden yapılıyor. Belge almak isteyen kişiler www.segem.org.tr adresinden başvuru yapabiliyor. Sitenin ‘Duyurular’ bölümünde aday başvuru formu yer alıyor.

Sigortacılık Eğitim Merkezi’nin internet sitesi üzerinden yapılan başvurunun aşamaları aşağıdaki gibidir;

  • SEGEM resmi web sayfasını açın,
  • Açılan sayfaya ilk olarak üye olmanız gerekiyor. Üyelik formunu açıp ad, soyad, mail gibi bilgileri girin,
  • Kullanıcı adınızı ve şifrenizi oluşturun,
  • Üyeliğiniz tamamlandıktan sonra kullanıcı adı ve şifrenizi kullanarak sisteme giriş yapın,
  • Duyurular sekmesini tıklayın,
  • Karşınıza gelen SEGEM başvuru formunu doldurun,
  • Formu doldurduktan sonra ‘Gönder’ butonuna tıklayın ve işleminizi tamamlayın.

SEGEM başvurusu için istenen bilgileri doğru ve eksiksiz doldurmak son derece önemlidir.

SEGEM Akademi

Sigortacılık sektörü için kalite ve performans hizmet sağlamayı hedefleyen SEGEM’in açılımı Sigortacılık Eğitim Merkezi’dir. Sigortacılık sektörüne özel eğitim programları yapıp, geliştirmek amacıyla hizmet veriyor.

Kurumun temel görevi sigortacılık sektörünü geliştirmek ve değişen dünyaya göre revize etmektir. Bu yüzden eğitimler ve uygulanan sınavlar tarafsızlıkla değerlendiriliyor. Sigortacılık konusunda yeterlilik kazanmış kişiler yetiştiren program seminer, konferans ve etkinliklerle destekleniyor. Sınav uygulamaları Sigortacılık Eğitim Merkezi tarafından düzenlenip yönetiliyor. Uluslararası gereklilikler ve beklentiler doğrultusunda faaliyetler yürüten merkez, gerek duyduğunda başka kuruluşlarla işbirliği yapıyor. Kurumun temel görevlerinden biri de halk arasında risk yönetimi ve sigortacılık bilincini tanıtmaktır.

SEGEM Belgesi Avantajları

Sigortacılık sektöründe görev almak isteyenler için zorunlu tutulan eğitimleri kapsayan SEGEM Belgesi, başta sigortacılara olmak üzere bankacılara da büyük avantajlar sağlıyor. Yani bakıldığında sigortacılık ve bankacılık sektöründe çalışanlar için oldukça avantajlı bir belgedir.

Sigorta Genel Merkezi (SEGEM) tarafından sadece belirli zamanlarda yapılan yeterlilik sınavında başarılı olan yani en az 60 puan alan kişiler bu belgeyi almayı hak eder. Özellikle sigortacılık sektöründe çalışmak isteyen ve çalışan kişilerde mutlaka bu belgenin olması gerekiyor. Yeterlilik için aranılan bir belge olmakla birlikte poliçe satışı yapacak sigortacılar için zorunludur. Sigorta çalışanının bir poliçeye atacağı imzanın yasal olabilmesi için SEGEM Belgesi’ne sahip olması gerekiyor.

SEGEM Belgesinin sağladığı avantajlar şu şekildedir;

  • Sigorta acentesi açabilme yetkisi sağlar.
  • Belgesi olan çalışan sigorta eksperi olarak görev yapabilir.
  • Aktüer olma hakkı verir.
  • Belge sahibi sigorta brokeri olabilir.
  • Reasürans brokeri olmaya yetki verir.

Personel Yeterlilik Sertifikası bulunmayan acentelerde sigortacılık hizmetleri hakkında bilgilendirme; satış ve pazarlama işlemlerini yapma yetkisi olan teknik personelin SEGEM Belgesi alması zorunludur. Acente, gerçek kişi ve tüzel kişi acente idarecileri ile müdürleri ya da bu unvanı taşımasa bile sigortacılık veya bankacılık işleriyle ilgilenen kişiler mutlaka bu belgeyi almalıdır.

SEGEM’e Kimler Başvurabilir?

SEGEM Belgesi almak için yeterlilik sınavına başvurmak gerekiyor. İnternet üzerinden yapılan başvuru için özel bir şart aranmıyor. Ülkemizde hizmet veren herhangi bir üniversitenin 4 yıllık programından mezun olan herkes başvuru yapabiliyor. Ayrıca henüz mezun olmamış fakat mezun olmaya hak kazanmış kişiler de başvuruda bulunabilir. Yurt dışında lisans eğitimini tamamlamış olanlar da denklik belgesi alarak başvuru yapabilir.

Başvurusu onaylanan ve sınava girmeye hak kazanan adayların sorumlu olduğu konu başlıkları ise şu şekildedir;

  • Sigortaya Giriş
  • Sigortanın İşlevleri
  • Sigortaya ilişkin Teknik Terimler
  • Sigortanın Tarafları ve Sigorta Sözleşmesi
  • Sigortalanabilirlik
  • Sigortanın Temel Prensipleri
  • Sigorta Acenteleri Yönetmeliği
  • Temel Reasürans Bilgisi
  • 5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu’nda yer alan Acenteler
  • Acentelere İlişkin yapılan İkincil Düzenlemeler
  • Anayasada yer alan 6102 Sayılı Ticaret Kanununun Acentelerle İlişkili Hükümleri
  • Acentelerin Yükümlülük ve Hakları
  • Türkiye’de Sigorta Uygulamaları
  • Aracıların Sektördeki Yeri
  • Sigorta Fiyatlaması
  • Banka Uygulamaları
  • Hasar

Son yapılan düzenlemeyle lise mezunları da SEGEM Belgesi almak için başvuruda bulunabiliyor. Deneyimi olanlar direkt teknik personel olacak şekilde görev alınabilirken iş deneyimi olmayan lise mezunları yardımcı teknik personel olabiliyor.

SEGEM İş İmkanları

Ülkemizde hizmet veren sigortacılık sektörü yaklaşık 17 bin çalışana sahiptir. Hatta elemanlarla birlikte bu sayı 55 bini aşıyor. İstihdam potansiyeli son derece yüksek olan sektörün kaliteli bir hizmet verebilmesi için eğitimli ve sertifikalı çalışanlara ihtiyacı var. Bununla birlikte çalışanlarına farklı kariyer imkanı veren sektör, hem prestijli hem de geliri yüksek iş olanakları sunuyor.

Eğitimli ve SEGEM Belgesi’ne sahip personelin rahatça iş bulabildiği sigortacılık sektörü, çalışanlarına sadece hızlı yükselme imkanı sunmakla kalmayıp kendilerine acente açabilmelerini de sağlıyor.

Günümüzde sigortacılık sektöründe istihdam edilenlerin sayısına bakıldığında sayı hiç de azımsanacak gibi değil. Aktif olarak çalışan 63 sigorta acentesi bulunuyor. Buralarda yaklaşık 15 bin 468 çalışan istihdam ediliyor. Bunun yanı sıra, çok sayıda ara eleman istihdamı da yapılıyor. Çalışanlar arasında acente, broker ve hasar eksperinin sayısı oldukça fazla. Her acentede ortalama 3; her broker ortalama 15 ve her hasar eksperi de en az 2 kişiye iş olanakları sağlayabiliyor.

Bütün bunlar değerlendirildiğinde sektördeki ara eleman sayısı ortalama 55 bin kişiye ulaşıyor. Ayrıca, sektörde, sicile kayıtlı aktüer ve Bireysel Emeklilik Aracısı pozisyonunda da yüzlerce çalışan bulunuyor. Son yılarda artan yabancı sermaye ve Avrupa Birliği’ne uyum süreci kapsamında çıkarılan mevzuatla sigortacılık sektörünün daha da istihdamı desteklemesi bekleniyor.

Tüm bu olanaklardan yararlanabilmek için SEGEM Belgesine sahip olmak gerekiyor.

SEGEM Tarafından Düzenlenen Eğitim ve Sınavlar

Sigortacılık sektöründe çalışmak isteyenler için düzenlenen birçok eğitim ve sınav vardır. İstihdam edilecek pozisyona göre acenteler bazı belgeleri ön şart koşuyor. Bu belgelerin tamamı SEGEM tarafından düzenleniyor. Belgeyi almak isteyen kişiler eğitimlere katılıp, sınavlarla yeterliliklerini tescilletiyor.

SEGEM tarafından düzenlenen eğitim ve sınavlar şu şekildedir;

  • Acente Teknik Personel Eğitimi ve Sınavları: Acente yöneticileri, müdürleri ve teknik personel için düzenlenen eğitim Sigorta Acenteleri Yönetmeliği’ne göre düzenleniyor. Eğitimi alıp sınavda yeterliliğini kanıtlayan kursiyerler belgeyi almaya hak kazanır.
  • Banka ve Özel Kurumlar için Teknik Personel Eğitimi ve Sınavları: Bankalar ve sigorta acenteliği yapan özel kurumların en az bir tane teknik personel bulundurması zorunludur. Sigorta Acenteleri Yönetmeliği ile planlanan eğitim ve sınavlar yetkinlik için yeterli görülüyor.
  • Sigorta ve Reasürans Brokerleri Eğitimi ve Sınavları: Broker şirketlerinde çalışmak isteyenler için düzenleniyor. Sigorta ve Reasürans Brokerleri Yönetmeliği kapsamında hazırlanan eğitimi alıp, yeterlilik sınavını geçen kişilere SEGEM tarafından belge verilir.
  • Aktüerlik Eğitim ve Sınavları: Sicile kayıtlı aktüerlik için 3 yılda bir bu eğitimleri tamamlayıp sınava girmek gerekiyor. Sınav Aktüerler Yönetmeliği esas alınarak hazırlanıyor.
  • Sigorta Eksperleri Eğitim ve Sınavları: Eksper olmak isteyenler için düzenlenen eğitim Eksperler Yönetmeliği uyarınca hazırlanıyor. Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nün ihtiyaç duyması halinde SEGEM tarafından sınav açılır. Sınavda başarılı olanlar sertifika almaya hak kazanırlar.
  • Sigorta Şirketlerine Yönelik Mevzuat Kaynaklı Özel Eğitimler: Yanlış sigorta uygulamaları gibi mevzuata aykırı durumların önüne geçmek için düzenlenen bir eğitimdir. Müşteri memnuniyeti sağlamaya yönelik yapılan özellikli bir sertifikadır. Hazine Müsteşarlığı mevzuat çerçevesinde bu belgeyi zorunlu tutuyor.

SEGEM Belgesi Kiralık Alınabilir mi?

SEGEM belgesi, sigortacı olabilmek ya da bir sigorta acentesi açabilmek için aranan temel koşuldur. SEGEM belgesine olmayan insanlar sigortacılık sektöründe kesinlikle görev yapamaz. Bununla birlikte bireyin başka birine ait olan SEGEM Belgesi’ni kiralamak suretiyle görev yapması da mümkün değildir. Ceza-i yaptırımlara neden olan bu durum, sektörün kalitesini ve prestijini de olumsuz etkiler. Bu yüzden fark edilmesi durumunda ciddi cezalar veriliyor.

Ne yazık ki ülkemizde sigorta acentesi açmak isteyen bazı insanlar, bu yönteme başvurabiliyor. SEGEM belgesi olan birinden kiralamak suretiyle belgesini ödünç alıyor. Bunun karşılığında SEGEM Belgesi’nin asıl sahibine aylık belirli miktarda ücret ödüyorlar. Sigortacılık sektöründe yetkili olabilmek ve acente açabilmek için bu belgenin olması yeterlidir. Bu yüzden bazı kişiler kiralama yoluna başvuruyor.

Aslında konuyla ilgili eğitim almamış ve yeterliliklerini test etmemiş bu kişiler için yasal sorumluluklar vardır.

Riskli ve yasal olmayan bu durumu ortadan kaldırmak için SEGEM tarafından düzenlenen eğitimleri atamamlamak ve sınavlardan geçer not almak yeterlidir. Eğitimleri online plarak verilen belgenin sınavları yılın farklı günlerinde yüz yüze olacak şekilde yapılıyor. Sınav merkezi olarak belirlenen iller ise Ankara, İstanbul, Antalya, Erzurum, İzmir, Gaziantep ve Trabzon’dur.

Banka Sınavları ile ilgili makaleme buradan ulaşabilirsinizBanka Sınavları

SPK Sınavı SPL-SPK Sınavı ile ilgili makaleme buradan ulaşabilirsinizSPK Sınavı

SEGEM Sınav ücreti 2024 – Segem Sınav Ücreti Ne Kadar?

Diğer Makaleler