Nedir Bu Dijital Pazarlama?

Nedir Bu Dijital Pazarlama?

Teknolojinin sürekli bir gelişim içerisinde olması teknolojik ürünlerin ve hizmetlerin pazarlama stratejilerinde zaman içerisinde bir takım değişimlere neden oldu.

Teknolojik gelişmelerin artması, kullanılan mobil cihazların tercih sebebi olması pek çok kişinin yaşam biçimini de  doğrudan etkiledi belkide değiştirdi.

Dijital pazarlama son zamanlarda sık sık duyduğumuz bir terim olmakla birlikte kurumların ya da markaların dijital ortam içerisinde ürün ve hizmetlerini  pazarlama sürecine verilen isim olarak değerlendirilebilir. Özellikle günümüzde gelişmeye en müsait pazarlama yöntemi olmakla birlikte bundan sonraki dönemlerde de en sık kullanılması beklenen pazarlama yöntemleri arasında yerini almış durumda.

Pazarlamanın Yeni Versiyonu Dijital Pazarlama

Basit anlamıyla “Dijital Pazarlama” dijital kanalların kullanılarak gerçekleştirildiği bir pazarlama yöntemi olarak ifade edilir. Özellikle dijital pazarlama sektöründe internet, sosyal medya ve mobil araçlar sıklıkla kullanılır. Pazarlamanın temel alınan döngüler çerçevesinde hala geçerliliğini koruması ve uygulanması dikkat çeken ayrıntılar arasında yer alıyor.

Ülkemiz nüfusunun büyük bir kısmı aktif olarak internet kullanıyor, bu sebeple güncel satış teknikleri sürekli olarak gelişiyor. Günümüzde e ticaret ve mobil pazarlamalar tüketiciler tarafından yoğun bir şekilde tercih ediliyor. Markalar genellikle sosyal medya üzerinden bilinirliklerini artırıyor. Ardından internet üzerindeki diğer aktif kanalları kullanarak ürün ve hizmet satışlarını gerçekleştiriyorlar. Günümüzde sadece sosyal medya üzerinden aktif satış yapan marka ve firmalar dahi bulunuyor.

Dijital pazarlama ile pek çok firma dijital kanalda kendilerini gösterdikten sonra müşteri potansiyellerini ve müşteri ile olan bağlarını geliştirmelerine katkı sağlayabilirler. Dijital pazarlama kavramına tam olarak hakim olmak için dijital pazarlamanın ne olmadığının bilinmesi son derece önemli. Uzun dönem kullanılmış ve etkisini kaybetmesine rağmen hala kullanılan yazılı basın, gazete, dergi, televizyon gibi kanallar geleneksel pazarlamanın kanalları olarak biliniyor. Bu kanallar dijital pazarlamanın kullandığı kanallar değildir. Geleneksel olarak kullanılan reklam yöntemleri uzun dönemler boyunca başarılı sonuçlar vermiş ancak dijitalleşme ile birlikte tek taraflı bir iletişim şekline dönüşmüş. Pazarlama sektörünün daima çift taraflı bir iletişim yöntemi olduğunu düşündüğümüz zaman geleneksel kanalların değişen zaman içerisinde buna imkan vermemesi dengelerin değişmesine neden oldu.

Dijital Pazarlama Kanalları Nelerdir?

Dijital pazarlama denildiği zaman akla ilk olarak internet geliyor öyle değil mi? Özellikle markalar ve reklam verenler kampanyalarını daha fazla müşteriye ulaştırmak adına web sitelerini ve elektronik iletişim kanallarını ve uygulamalarını daha sağlam bir hale getirmek için çaba gösteriyorlar. Yine bununla bağlantılı bugünün Dünyasında açıkça bakıldığı zaman görülüyor ki, dijital pazarlama sistemini benimsemeyen ve gerekli bütçeyi ayırmayan büyük ve orta ölçekli işletmelerin diğer rakiplerine göre daha geri planda kalıyorlar.

Dijital Pazarlama Hangi Alanlarda Kullanılır?

Markalar ve firmalar tarafından dijital pazarlama, internet sitelerinde, blog sayfalarında, e kitaplar üzerinde, sosyal medya araçları üzerinde, çevrim içi yayınlanan broşürlerde, ders kitapları içerisinde ve markaların varlıklarını gösteren logo, yazı tipleri gibi araçlar üzerinde kullanılabilir.

Neden Dijital Pazarlama Tercih Edilmeli?

Teknolojinin her alanda kullanılmaya başlamasının ardından markalar ve firmalar pazarlama stratejilerini daha kolay ulaşılabilir ve daha etkili çözümler sunabilir hale getirmek istediler. Reklam kampanyalarının son dönemlerde dijital sektör ile daha hızlı sonuçlar verdiği, uygun fiyatlar ile hazırlanabildiği ve daha hızlı şekilde etkileşim alarak, insanlar arasında yayıldığı tespit edildi. Dijital pazarlama uzmanları tarafından yapılan değerlendirmelerde hızlı ve ölçülebilir sonuçların alınması sadece orta ve büyük işletmelerin değil küçük işletmelerin bile tercih sebebi haline geldi.

Diğer Makaleler