Kendine Bir Kişisel Blog Aç!

Kendine Bir Kişisel Blog Aç!

Temelde kişisel blog açmak, tıpkı diğer blog hesaplarını oluşturmak gibidir. Burada önemli olan içerik üretmektir.

Kişisel Blog Kullanmanın Faydaları

Bir kişisel blog sahibi olmanın da pek çok faydası bulunmaktadır. Öncelikle çevrenizdeki insanlara neler yaptığınızı iletmek, teknoloji dünyası içerisinde var olduğunuzu göstermek ya da networking yapmak için birebirdir. LinkedIn hesabının yanı sıra adınızın ve soyadınızın bulunduğu bir alan adına sahip olmak, insanların sizi Google arama motoru içerisinde daha hızlı bulmasını sağlayacaktır.

Networking haricinde, kurumsal yapıya sahip olan firma ve işletmelerin sizi tanımasında rol oynayacaktır.

Örneğin; Grafikerlik yapıyor, yaptığınız işleri kişisel bloğunuzda paylaşıyorsanız eğer kendi web sitenizin firma ve işletmeler tarafından görülmesi sahip olduğunuz deneyim ve becerilerin yorumlanmasını sağlayacaktır. Dolayısı ile iş teklifleri almanın yanı sıra, kurumsal alanda kendinize bir strateji yaratmanıza olanak tanıyacaktır.

Blog sahibi olmak bir nevi kendi Halkla İlişkiler yani PR (reklam çalışması) çalışmanızı gerçekleştirmiş olmanızı da sağlar. Kendinizi birine tanıtmak ile zaman kaybı duymazsınız. Kendi deneyim ve tecrübelerinizi aktardığınız için yaşadığınız sorunlara ortak olacak insanlar ile iletişim kurmanız da kolay olacaktır. Bu nedenle, herkese bilgi vermek yerine sizden bilgi almak isteyen kişiler için blog hazırlamanız gerekir. Önemli olan elde ettiğiniz tecrübeyi, bilgiyi paylaşmaktır. Profilinizi ziyaret eden herkes kendisi için gerekli olan bilgiyi alacaktır. Bu nedenle genellikle ünlü blog sahipleri, tek bir kategori altında uzmanlaşmayı ve bu kategoriye dair içerik paylaşımlarının yapılmasını önermektedir.

Blogging

Blogging, konumuzun temel kaynağıdır. Çünkü tüm blog hesapları “blogging” kavramı üzerine kuruludur. Bu nedenle temelden başlayıp ilerlemek gerekir. Blogging, internet ortamı içerisinde sadece yazı yazmak, içerik üretmek, video ya da makale hazırlamak değildir. Kendi duygu ve düşüncelerinizin, deneyimlerinizin, uzmanlık alanlarınızın, beceri ve yeteneklerinizin sizi takip edecek olan insanlara aktarılmasıdır ve bu aktarım bir sanattır. Önemli olan blog hazırlamak değil, kullanacağınız bloğu “sürdürülebilir” hale getirmektir.

Yaşam ömrü kısa olan bir blog, sizlere bir şey kazandırmayacaktır!

İnternetin Dünya genelinde hemen her insan tarafından kullanıldığını aklınızda bulundurmanız gerekir. Dolayısı ile elde etmiş olduğunuz tecrübeler her ne kadar size doğru gelse de bazı insanlara yanlış ya da eksik gelebilir. Bu durum farklı bakış açılarına sahip olmanızı sağlar. Sizlere yeni vizyon yeni hedefler belirme fırsatı doğurur. Eleştiri almak her zaman için iyidir. İyi ya da kötü bir eleştiriyi hiç tanımadığınız birinden almak eksik yönlerinizi tamamlamanızı, kendinize “Kendimi daha fazla nasıl geliştirebilirim?” sorusunu sormanızı ve başarılı yönlerinizi keşfetmenizi sağlayacaktır.

Bahsetmiş olduğum network çevresi edinmekle birlikte, sosyal çevrenizin de gelişmesinde önemli bir rol oynayabilirsiniz. Sizinle aynı hobilere, aynı bakış açısına, aynı uzmanlık alanına ya da aynı fikre sahip insanlarla tanışmak zihinsel açıdan kendinizi yalnız hissetmemenizde yardımcı olur. Aynı müzik zevkinden hoşlanan, aynı notalara basmaktan keyif alan ya da aynı parçayı çalmaktan hoşlandığını belirten bir insan ile müzik hakkında konuşmak sizlere ne kadar keyif verir? Bu keyif ve haz, aynı zamanda içsel olarak sizlere “faydalı bir birey” olduğunuzun da sinyallerini gönderir.

Psikolojik ve ruhsal açıdan da kişisel blog kullanımının olumlu etkileri mevcuttur.

Söz konusu kişisel marka sahibi olmak ise yine kişisel blog kullanımı oldukça önemlidir. Kurumsal ya da bireysel faaliyetlerinizdeki marka gücünü yükseltmek amacıyla bu blog türünü kullanmak, belli bir alana yayılmanızı ve potansiyel müşterileriniz ile iletişim halinde olmanızı, kendinizi bir marka olarak belirtip imaj, vizyon ve misyon değerlerinizin diğer insanlar tarafından tanınmasını sağlayacaktır.

Günümüzde giyim markalarının bile artık kişisel blogları bulunmaktadır ki bu alana fazlası ile önem vermektedirler. Çünkü önemli olanın satış yapmak değil, “markayı tanıtmak” yani “pazarlamak” olduğunu anlamışlardır.

Blogging ve Kişisel Blog Kavramları

Blogging ile kişisel blog kavramları birbirine fazlası ile karıştırılmaktadır. Günümüzde pek çok kişi bu blog türüne sahiptir. Fakat yüzde 75’lik dilim yanlış içerik türünü bloğunda paylaşmaktadır. Güzel fotoğraflar çeken ve bunu bir kişisel seyahat bloğu haline getiren biri, “Fotoğraf Bloğu” oluşturmaktadır. Kişisel fotoğraflarınızı paylaşmak sizi bir “Kişisel Blog” sahibi yapabilir. Fakat kişisel olarak oluşturulan blogların da pek çok türü bulunmaktadır. Örneğin bir öğrenci ya da yeni mezun olan bir kişi, iş arama süreci içerisindeyken kişisel blog sayfasını “özgeçmiş” niteliğinde kullanabilmektedir. Burada yeteneklerini, becerilerini, karakterini ve kişiliğini yansıtması, tamamen kendine ait ve deneyimlerine yönelik bir blog sayfasına sahip olması verilebilecek en güzel örnekler arasında yer almaktadır.

Özetle belirtmek gerekirse bu blog türünü oluşturan kişilerin uzman ya da uzmanlaşmaya çalıştığı alanda araştırmalara dayalı bir veya birden fazla konu bulunmalıdır. Eğer kişi, bu konular üzerine araştırmalarını, deneyimlerini, makale, içerik ve görsel video ve fotoğraflarını bloğunda yayınlıyor ise “kişisel blog” hesabına sahip olmaktadır. Bir hobiniz var ve bu hobiyi geliştirmek, geliştirirken insanlar ile paylaşmak mı istiyorsunuz? Öğretmensiniz ve matematik formüllerini öğretirken pratik bir yol mu keşfettiniz? O halde bir kişisel blog sahibi olabilirsiniz. Kişisel blog için spor, makyaj, eğitim, uygulama, sanat, kişisel gelişim, yönetim, girişim ve farklı tüm alanlarda oluşturduğunuz konular üzerine bir “uzmanlık” kazanmış ya da kazanıyor olmanız gerekir.

Püf nokta “uzmanlık” kelimesinde gizlidir.

Kişisel Blog Nasıl Açılır?

Kişisel blog açarken 4 temel adımı takip etmelisiniz:

  1. Blog isminize karar vermek yani domain seçmek (Genellikle ad ve soyad şeklinde blog açılır)
  2. Blogger tabanlı hazır yazılım kullanmak veya WordPress yazılımı ile dilediğiniz bir tema kullanmak.
  3. Blogunuz için SEO ayarlarını oluşturmak
  4. İçerik üretmek (Content Marketing)

Kişisel blog hesabı oluştururken teknik bilgilerin bilinmesi ve bu bilgiler ile birlikte sosyal medya kanallarının kullanımı, internet pazarlaması, dijital pazarlama, içerik pazarlaması ve SEO alanında uzmanlık kazanmak oldukça önemlidir. Bir hesap açtıktan sonra kişisel blog kavramını öğrenmek yanlıştır. Hesabınızı oluşturmadan önce adım adım takip etmeniz gereken, bilgi sahibi olmaya ihtiyacınız olan konularda bulunmaktadır.

Diğer Makaleler