Bankacı Olmak İsteyenlere 4 Kariyer Tavsiyesi

Bankacı Olmak İsteyenlere 4 Kariyer Tavsiyesi

Bankacı Olmak – Bu hedeflerin oluşturulması için sektör hakkında bilgi sahibi olmak ve çeşitli kariyer tavsiyeleri edinerek banka içerisinde bulunmak istedikleri iş pozisyonu hakkında detay edinmeleri önemlidir.

Öncelikle her gencin bilmesi gereken nokta bankacılığın zor bir sektör olduğudur. Sektörün eğlenceli yönleri de olsa yapılan tüm işlemler para üzerine olduğu için riskli, stresli ve baskılı bir ortamı meydana getirmektedir. Dolayısıyla sektör içerisinde görev almak isteyen kişilerin zaman ve dikkat yönetiminde başarılı olması, sabırlı ve saygınlığa önem vermesi, sektör içerisindeki dinamik yapıya kolay bir şekilde uyum sağlayabilmesi gerekir. Tüm bu kavramlar içerisinde en önemli olan şey, dinamik yapıya uyum sağlamaktır. Çünkü piyasalar her an değişebilmekte ve bu durum finansal dengeleri alt üst edebilmektedir.

Bankacı Olmak Yenilikçi Olmak Demektir

Bankacı olmak isteyen kişilerin yeniliğe, girişime, inovasyona ve dinamizme uyum sağlaması gerekir. Sektör içerisinde ayakta durabilmek isteniyorsa yenilikçi ve girişimci olunması önemlidir. Söz konusu finansal işlemler olduğunda bu işlemlere siyaset, politika, uluslararası ilişkiler, kültürler, teknolojik gelişmeler ve çeşitli hukuki düzenlemeler (vb. etmenler) etki etmektedir. Örneğin Ticaret Kanunu üzerinde yapılan bir değişiklik, bankalar tarafından verilen ticari kredileri, bu kredilerin limitlerini ya da sözleşme şartlarını değiştirebilmektedir. Bu nedenle bankacı olmak her zaman için yenilikçi olmak demektir.

Yenilikçi, girişimci, inovatif ve dinamik personeller olabilmek için kişisel gelişim alanında bireylerin kendisini eğitmesi gerekir. Bu özellikler, insan ilişkilerini de direkt olarak etkilemektedir. İletişim becerilerine sahip olmak için kişinin kendisine güvenmesi, öz saygı sahibi olması, değer vermesi ve kendisini sevmesi gereklidir. Bu da ancak ve ancak kişisel gelişim alanında insanın kendisini geliştirmesi ile gerçekleşecektir.

Bankacı Olmak Ekip Çalışmasına Uyumlu Olmaktır

Bankacılık ve finans sektörü daima bir ekip çalışması halinde yürütülmektedir. Banka iş ilanları içerisinde ya da banka mülakatlarında ve Banka Sınavları için adaylara ekip/takım çalışmasına uyumlu olup olmadıklarını gösterecek sorular sorulmaktadır. Her banka ya da finansal kurum dışa dönük, çevresi ile iletişim kurabilen, ekip içerisinde lider olabilen ya da takım arkadaşları ile uyumlu olabilen personellerin himayesinde bulunmasını ister. Bunun nedeni, en ast pozisyondan en üst pozisyona kadar herkesin uyum içerisinde çalışmak zorunda olmasından kaynaklanır.

Henüz sektör içerisinde yeni olan personellerin yaptığı en büyük hata, topluluk içerisine dahil olmamak ya da takım arkadaşlarının desteğini esirgemektir. Oysa bankacılık tıpkı futbol maçına benzer.

Bir kalede bankacılar, bir kalede müşteriler vardır. Nasıl ki bir futbol takımı 11 kişi ile sahaya çıkıyor, koordineli bir şekilde oyununu oynuyor ve skor sayısını alıyor ise bankacılık için de aynı durum söz konusudur. Önemli olan gol atabilmek, skor sayısı elde edebilmek değildir. Önemli olan uyum içerisinde çalışmak ve var gücünle mücadele etmektir.

Bankacılık İnsan İlişkilerini Değerlendirebilmektir

İnsan ilişkilerinde yetersiz olan bir kişinin bankacı olması imkansızdır. Pek çok banka iş alımı içerisinde şu cümle görülmektedir; “Etkili iletişim becerilerine sahip, güler yüzlü, anlayışlı ve sabırlı adaylar başvurmalıdır.”

Bu cümlenin özeti şudur, “Etkili iletişim kur ki müşteri odaklı çalışma prensibine sahip ol.”. Müşterilerin sorunlarına yönelik yaratıcı fikirler üretmek için dinlemeyi öğrenmek gerekir. Dinlemeyi bilmek, konuşmayı bilmektir. Her bankacı konuşmaktan çok dinlemelidir. Müşteri odaklı çalışma anlayışının sektör içerisindeki yeri önemlidir. Çünkü her işletme içerisinde olduğu gibi yaşanan bir iyilik ya da yapılan güzel bir hareket yayılmazken, yaşanan kötü bir hadise (ki kötü iletişimden kaynaklanır) kısa sürede herkes tarafından bilinecektir.

İnsan ilişkilerini değerlendirmek bu nedenlerden ötürü bankacılık sektöründe önem taşımaktadır. Müşterileri anlayabilmek, insan ilişkilerini değerlendirebilmek için mutlaka her kişinin bir sosyal çevresi olmalıdır. Bu kavrama iş dünyasında “network” denmektedir. Network ağının sağlam ve kaliteli kişilerden oluşması, sektör içerisindeki yenilikleri de takip etmeyi kolaylaştırır. Aynı zamanda sektör içerisindeki açıkların değerlendirilmesinde de önemli rol oynar.

Nasıl Bankacı Olunur hakkında makaleyi buradan okuyabilirsiniz.

Nasıl Bankacı Olunur? Bankacı Olmak İçin Yapılması Gerekenler

Bankacı Olmak Gazeteci Olmak Gibidir

Bankacı olmak, gazeteci olmak gibidir. Sürekli olarak bir araştırma ve çalışma ister. Gazeteciler nasıl ki dünya üzerindeki her olayı araştırmak da ve gerçek verilere ulaşmak için çabalıyorsa, bankacıların da iş yaşamları içerisinde bu prensibi benimsemesi gerekir. Rakip firmaları araştırmak, çalışılan finans kurumun misyon, vizyon ve değerleri hakkında araştırma yapmak, sektör içerisinde daha önce çeşitli zorluklardan geçerek bir anda yıldızı parlayan kişileri öğrenmek bilgi birikimimin artmasına yardımcı olur.

Aynı zamanda bu personel açısından faydalı bir eylemdir. Kariyer hedefleriniz arasında kısa zaman içerisinde basamak atlamak ve istediğiniz noktaya belli bir sürede ulaşmak varsa, kendi rekabet alanınızı oluşturmanız gerekir. Bir rekabet alanı elde etmek, iddialı bir kişi olduğunuzu gösterecektir.

Oluşturulan rekabet alanı, rakip işletmeler açısında da önem kazanır. Stratejik ve analitik düşünce biçimini destekler. Yalnızca stratejik düşünen kişiler rekabet ortamı yaratmakta başarılı olurlar. Çünkü bu kişiler, farklı bakış açıları ile yaşanan iyi – kötü olaylara yönelik yorumlama yapabilmektedirler. Bu alana sahip olmak personelin özgüven sahibi olması anlamına da gelir. Sektör içerisinde özgüven sahibi olmak, kişinin zayıf noktalarını bilmesine rağmen bu noktaları geliştirmeye yönelik tutup güçlü yönleri ile var olmaya çalıştığını gösterecektir.

Her ne kadar sektör içerisinde hataya yer olmasa da herkesin hata yapabileceği bilinmelidir. En ünlü gazetecilerin bile “tekzip” yaptığı ve hatasını düzelttiği unutulmamalıdır. Önemli olan, yapılan hatalardan ders çıkartmak ve alınan ders ile birlikte kariyer planında emin adımlarla yürümektedir.

Diğer Makaleler