Banka Sınavlarına Hazırlık

Banka Sınavlarına Hazırlık

Banka Sınavlarına Hazırlık – Ülkemizde en çok rağbet gören bölümler arasında Bankacılık bölümleri, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bölümleri yer almaktadır. Bu bölümler bankacı olmak isteyen adayların tercih ettiği ve geleceklerinde de banka ve finans sektörü içerisinde kariyer yapmak isteyen kişilerin okuduğu bölümlerdir.

Son zamanlar içerisinde bankacılık ve finans bölümü de en çok tercih edilen üniversite bölümlerinden biri haline gelmiştir. Bunun sebebi, bankacılık mesleğinin giderek popülerlik kazanan bir meslek grubu olmasıdır.

Banka Sınavları ve Banka Sınavlarına Hazırlık

Finansal işlemlerin yer aldığı meslek gruplarına daima uluslararası alanda ihtiyaç vardır. Bu nedenle para ve para ile ilgili işlemleri kapsayan bankacılık meslek grubu, günümüz gençlerinin en çok tercih ettiği mesleklerdendir. Bankacı olmak isteyen ve hayallerini bankacılık ile süsleyen kişilerin “Nasıl bankacı olunur?”, “Bankacı olmak için ne yapmak gerekir?” ve “Banka sınavları için nasıl hazırlık yapılır?” sorularında bilgi edinmesi de şarttır.

Bu konuda detaylara aşağıdaki makaleden ulaşabilirsiniz.

Ülkemizde kamu ve özel sermayeli olmak üzere bankalar iki grup altında toplanmaktadır. Her banka kendisine özel bir banka sınavı gerçekleştirmekte ve personellerini oluşturdukları sınav ve mülakatlar doğrultusunda tercih etmektedir. Dolayısıyla her bankacılık ve ilgili bölüm mezunu kişi, banka sınavları hakkında bilgi sahibi olmalıdır.

Nasıl Bankacı Olunur?

Nasıl Bankacı Olunur? Bankacı Olmak İçin Yapılması Gerekenler

Banka Sınavları Neden Yapılır?

Günümüzde banka sınavları, finans kurumlarının personel tercih ederken kullandığı yöntemlerden biridir. Bu sınavlar, personelin bankacılık ve finans sektörüne ait bilgisini ölçmektedir. Her banka, kendisine özel olarak sınav hazırlamaktadır. KPSS sınavına fazlası ile benzeyen bu sınavları KPSS sınavından ayıran nokta, özellikle bankacılığı konu alan soruların sorulmasıdır. Genellikle bankalar dört çeşit sınav gerçekleştirmektedir:

  1. Genel Yetenek Sınavı
  2. Genel Kültür Sınavı
  3. Alan Bilgisi Sınavı
  4. Yabancı Dil Bilgisi Sınavı

Bu dört sınav çeşidi, bankanın açmış olduğu personel alımı ilanına göre değişmektedir. İlk üç sınav, her pozisyon için yapılmaktadır. Fakat dördüncü maddedeki sınav çeşidi, pozisyona ya da bankanın uluslararası yapısına göre değişmektedir.

Örneğin bankalar Gişe Yetkilisi alımı yaparken Yabancı Dil Bilgisi Sınavına genellikle ihtiyaç duymamaktadır. Fakat söz konusu Uzman Yardımcılığı ya da Müfettişlik alımı olduğunda mutlaka Yabancı Dil Bilgisi Sınavı yapılmaktadır. Eğer başvuru yapılan banka çok uluslu bir yapıya sahipse (Örneğin HSBC Bankası) ve yurt dışı iştirak sayısı fazlaysa, yine Yabancı Dil Bilgisi Sınavı gerçekleştirilmektedir. Bunun sebebi çok uluslu ve kültürlü yapı içerisinde personelin takım arkadaşları ile uyum sağlamasını kolaylaştırmaktır.

Banka Sınavlarına Hazırlık Süreci

Bankalar alım yapacakları pozisyonla ilgili sınav bilgisini ya da duyurusunu, alım tarihinden en az 45 gün önce açıklamaktadır. Sınava 45 gün kala hazırlık yapmak bir adayın başarılı olması için yeterli süreyi kapsamamaktadır. Doğru çalışma metodu henüz üniversite son sınıfken ya da mezun olduktan sonraki dönemi içermektedir. En az 6 aylık bir çalışma, banka sınavlarında başarılı olunmasını sağlamaktadır. Adayların genellikle düşmüş olduğu en büyük hatalardan biri de budur. Banka Sınavlarına Hazırlık için zaman yönetiminde başarılı olmak, gelecek iş yaşamını da etkileyecektir. Unutulmamalıdır ki bankalar işe alım yapacağı zaman adaylarda “zaman yönetimi” ve “dikkat yönetimi” gibi alanlarda da başarılı olmasını istemektedir.

6 aylık çalışma programı içerisinde mutlaka kaynak kitaplardan yararlanılması, yıllar içerisinde çıkmış sınav sorularının araştırılması ve daha önce sınava girmiş kişilerden bilgiler alınması önemlidir. Kaynak kitaplardan yararlanırken direkt olarak banka sınavları ile ilgili olan veya KPSS sınavında İşletme, Ekonomi, Finans, İktisat, Muhasebe ve benzeri bölümlere ait alan bilgisi sorularının yer aldığı kitapları kullanmak doğru olacaktır. Tüm bankalara ait geçmiş yıllarda sorulmuş sorular bulunabilmektedir. Bu soruları çeşitli kaynaklardan temin etmek mümkündür. Dijital platformlar üzerinde de yıllar içerisinde çıkmış banka soruları yer almaktadır. Bu soruları çözmek, pratik kazandırmakta ve bankaların soru tarzlarına yönelik ipuçları vermektedir.

Banka Sınavlarına Hazırlık çalışma sistemi içerisinde banka terimleri hakkında bilgi öğrenmek de gerekir. Özellikle Genel Yetenek Sınavı ile Alan Bilgisi Sınavı içerisinde banka ve bankacılık ile ilgili terimler sıklıkla sorulmaktadır.

Bu terimlerin sorulmasının nedeni, adayın bankacılık ile ilgili genel bilgisini ölçmektedir.

Banka Sınavları Ne Zaman Yapılır?

Banka sınavları düzenli olarak her yıl, alım yapılacak pozisyona bağlı olarak gerçekleştirilmektedir. Bu sınavların tarihini belirlemek, sınava dair bilgileri ve verileri korumak bankanın sorumluluğu altındadır. Sınava dair konu içeriği, sınav süresi, sınav yeri, sınava ilişkin bilgiler tamamen bankalar tarafından saklı tutulmaktadır. Yalnızca başvuru yapan aday ile paylaşılmakta ve sınav sonrasında gerekli bilgilendirme gerçekleştirilmektedir.

Sınav tarihi ve yeri sınava son 1 ay kala açıklanmaktadır. Sınav giriş yerleri için son bir hafta içerisinde de açıklama yapan bankalar mevcuttur. Eğer aday özgeçmiş verileri içerisinde iletişim bilgisini doğru verirse, bankanın insan kaynakları yönetiminde görev alan personeller tarafından tüm bilgilendirme iletişim bilgileri üzerinden veya bankaya ait “aday sistemi” aracılığıyla yapılmaktadır.

Diğer Makaleler

Lise Mezunları Bankada Çalışabilir mi?

Değerli bankacı adayları, Bugün sizlere sıkça sorulan ve birçok kişinin merak ettiği bir konuya değinmek istiyorum: Lise mezunu olarak bankada çalışabilir miyim? Bu soru, genellikle kariyer yolculuğunun başında olan veya eğitim hayatına farklı bir yön Daha Fazla Oku