Banka Mülakat Soruları | Mutlaka Bilmesi Gerekenler

Banka Mülakat Soruları | Mutlaka Bilmesi Gerekenler

Banka Mülakat Soruları – Ülkemizde bankalara başvuru yapan ve bankacı olmak için çabalayan adaylarda şu tip bir yanlış algı bulunmaktadır; sınavdan başarı ile ayrılan her aday birebir yapılan mülakat görüşmelerine davet edilmektedir.

Bu bilgi, ne yazık ki doğru olmamakla birlikte bankalar her aşama ve süreçte eleme gerçekleştirmektedir.

Yani, bir aday ülkemizde yer alan kamu ve özel bankalara dair iş başvurusu yaptığında öncelikle CV bakımından değerlendirilmektedir. Başarılı bir şekilde hazırlanan özgeçmiş, adayın banka sınavlarına davet edilmesini sağlamaktadır. Banka sınavından başarılı bir şekilde ayrılan her adayın tekrardan özgeçmişleri ve başvurdukları pozisyona dair bilgi, deneyim, yetenek ve becerileri İnsan Kaynakları tarafından incelenmektedir. Bu aşamada da tekrardan eleme yapılmaktadır. Belirlenen kişiler ile tekrar mülakat gerçekleştirilmektedir. İK yetkilileri açık olan iş pozisyonu için doğru kişi veya kişileri tespit edene kadar bu süreci devam ettirmektedir.

Bu nedenle bankalar 360 derece mülakat, panel mülakat, konferans mülakat gibi çeşitli mülakat yöntemleri uygulamaktadır.

Binlerce Aday Arasından Nasıl Başarılı Olacaksın?

Sen ve senin gibi pek çok kişinin banka tarafından açılan iş pozisyonuna başvuru yaptığının bilincinde olarak hareket etmek daima püf noktan olmalıdır. Banka iş ilanı için başvuru yaparken hazırladığın özgeçmiş, hem bankaya hem de açık olan iş pozisyonuna uyum sağlamalıdır.

Genellikle pek çok kişi tek bir CV üzerinden birden fazla bankaya ve çeşitli iş koluna başvuru yapmaktadır. Bu en büyük hatalardan biridir. Unutma, başvurduğun pozisyon ile bankanın misyon ve vizyonunu içeren bir CV hazırlaman ve göndermen, diğer adaylardan ön plana çıkmanı sağlayacaktır.

Bu ilk etabı tamamladıktan sonra, mülakat aşamasına gelen süreci de başarılı bir şekilde gerçekleştirince, kendini artık tamamen banka mülakatlarına hazırlamalısın.

Banka Mülakatları Hazırlık Aşamaları

  1. Mülakat öncesi
  2. Mülakat aşaması
  3. Mülakat sonrası

Yaptığın hazırlık, bankaya özel olmalıdır. Çünkü her bankanın nasıl ki sınav soruları kendine özgü bir şekilde hazırlanıyor ise, yine her bankanın mülakat aşaması kendine özgü bir şekilde yapılmaktadır. Dolayısıyla A Bankası ile B Bankası’nı birbirine karıştırmamalısın. Fakat hangi bankanın mülakatına hazırlanıyor olursan ol, işe alım sürecinde gerçekleştireceğin tüm mülakatlarda kendine güvenmeli ve kendin gibi olmalısın. Çünkü her işletme işe alacakları adayın göründüğü gibi değil, olduğu gibi bir çalışan olmasını ister.

Banka Mülakatları için altın kural, kendin gibi olmak!

Banka Mülakatlarında Adayların Yüzde 47’si Eleniyor

Banka mülakatlarında adayların yüzde 47’sinin elendiğini biliyor muydun? O kişilerden biri olmak istemiyorsan, başvurduğun pozisyon hakkında mutlaka bilgi sahibi olmalısın.

Banka Mülakatı reddedilme sebepleri;

  • Bilgi ve deneyim eksikliği
  • Sektör hakkında bilgi eksikliği,
  • İş pozisyonuna yönelik yeterli donanıma sahip olmamak
  • Yeterli yetenek ve beceriye sahip olmamak (Banka Mülakat Soruları)
  • Bankanın vizyon ve misyon değerlerini karşılamamak

yer alır. Bir adayın mülakat esnasında elenmemesi için bazı noktalara dikkat etmesi ve mülakat öncesinde hazırlık yapması gereklidir.

Banka Mülakat Soruları Öncesinde Yapman Gerekenler

Mülakatına girilecek olan banka ve mülakatı gerçekleştirecek olan yetkili hakkında ön araştırma yapmak, Banka Mülakat Soruları hakkında araştırma yapmak en önemli noktalardan biridir.

Yazılı sınav sonrasında başarılı olan adaylar, İnsan Kaynakları yetkilileri tarafından mülakat öncesinde detaylı bir şekilde mutlaka araştırılmaktadır. Siz araştırılıyorsanız, sizin de araştırma hakkınız bulunmaktadır. O halde ilk adım, banka ve mülakatı gerçekleştirecek olan yetkili hakkında ön araştırma yapmak olmalıdır. Yapılan ön araştırma, mülakat sırasında karşınıza gelebilecek sorulara yönelik cevaplarınızı da etkileyecektir.

Banka mülakatına çağrılan her adaya, yetkililer tarafından görüşmenin gerçekleştirileceği kişi, yer ve saat ile ilgili bilgilendirme yapılmaktadır. Görüşmenin yapılacağı yeri önceden ziyaret etmek, ulaşım hakkında bilgi sahibi olmak da önemli detaylardan biridir. Mülakatın kim tarafından gerçekleştirileceğini bilmeniz de sizi bir adım öne taşıyacaktır.

Banka mülakatlarında yetkililer “Daha önce ismimi duymuş muydunuz? Şirketimiz hakkında ne düşünüyorsunuz?” şeklinde sorular sormayı sevmektedir.

Mülakata hazırlanırken, giyiminize dikkat etmeniz ve bankanın kurumsal yapısına uygun bir giyim tercih etmeniz de önemlidir. Günümüzde giyim tercihi nedeniyle elenen adaylar halen bulunmaktadır. Prezantabl personel kavramına uyum sağlamanız gerekir. Önemli olan her zaman için temiz ve bakımlı görünmeniz, bankacılık sektörüne yakışır bir ofis kıyafeti tercih etmenizdir. Ayrıca renklerin mülakatlardaki önemi de ihmal edilmemesi gereken noktalar arasında yer alır. Lacivert ya da siyah renkler tercih etmeniz, kendinize güvendiğinizi gösteren detaylardan biridir.

Mülakat Aşamasında Yapman Gerekenler

Mülakat öncesi hazırlığını yaptıysan, sırada mülakat aşamasındayken yapman gerekenlerde. Hazırlık aşamasında gittiğin görüşme alanında, en az 15 dakika önceden bulunmalısın. Mülakata geç kalmak, elenmen demektir. Hiçbir işveren henüz ilk aşamada banka mülakat soruları için geç kalan bir personel ile aynı çatı altında bulunmak istemez.

Mülakat sırasında mutlaka görüşmeyi gerçekleştiren yetkiliyle göz teması kurmalısın. Bu temastan kaçınan adayların yüzde 37’si eleniyor. Göz teması kurmak, kendine güvendiğinin bir işaretidir. Yetkililer, ilk 90 saniye içerisinde oluşturacağınız izlenim sonrasında kararlarını direkt olarak vermektedir. O halde ilk 1,5 dakikalık süreyi, iyi bir şekilde değerlendirmelisin. Akılda kalıcı bir izlenim vermelisin.

Banka Mülakat Soruları için Kendinden Emin Olmalısın

Sorulan sorulara net ve açık cevaplar vermeli, dolaylı anlatımlardan uzak durmalısın. Yetkililerin tam olarak sizden duymak istediği cevap neyse, soruyu bu yönde yanıtlamak en mantıklı cevaplama şekli olacaktır. Konunun dağılmasına, size hiç sorulmayan bir sorunun cevabını vermeye çalışmak da elenme sebepleri arasında yer alır. Genellikle yeni mezun olan ve ilk bankacılık mülakatını gerçekleştiren adaylar bu hataya düşer. Heyecanını yalnızca kendine saklamalısın.

Jest ve mimiklerini kullanmalı fakat beden dilini kullanırken dikkat etmelisin. Seni rahatsız eden bir soruya karşılık kaşlarını çatmamalı, güler yüzlü olmaya devam etmelisin. Bankacılık mülakatları yapılırken, adayların yüzde 33’ü kötü duruşlarından ve yüzde 38’i de güler yüzlü olmadıklarından mülakat aşamasında elenmektedir. Çalışma ortamınızda insanlarla birebir iletişim halinde olurken jest ve mimiklerinizi kullanmak zorunda olacağınız için mülakat sırasında yetkililer tarafından en çok kendinizi nasıl ifade edebildiğinize, beden dilinizi kullanışınıza, diksiyonunuza, iletişim becerilerinize ve güler yüzlü olup olmadığınıza dikkat edilmektedir.

Banka Mülakatından Neden Elendin?

Yazılı sınavlardan sonra gerçekleştirilen sözlü mülakatlar, adayların heyecanını arttırır. Bu aşamada elenmek, aday açısından büyük bir dezavantajdır. Çünkü bankalar, herhangi bir banka tarafından elenen bir adayı, tercih etmek istememektedir. Bu da heyecanı ve korkuyu arttıran sebeplerden biridir. Özellikle müfettiş, müfettiş yardımcılığı, uzman ya da uzman yardımcılığı mülakatlarından elenmek, adayın bir daha hiçbir banka içerisinde görev alamaması demek olabilir. Bu durumda adayın neden banka mülakatından elendiğini bilmesi gerekir. Peki bir aday mülakatta neden elenebilir?

Banka Mülakat Soruları – Banka Mülakatları Elenme Nedenleri

  • Bankalar adayın uygun bir aday olduğunu düşünmeyebilir.
  • Adayın kendisini geliştirmiş dahi olsa, eksik yönleri olduğunu görebilir.
  • Bankacılık mesleğinin ve sektörünün aday tarafından önemsenmediği fark edilebilir.
  • Adayın sektör içerisinde zayıf kalacağı, bankacılıkta başarılı olamayacağı düşünülebilir.
  • Birey sözlü mülakatlarda elenmiş ise kendisini açıkça ifade edemediği, iletişim yönünden zayıf olduğu, sözlü iletişim becerilerini kullanamadığı anlamına da gelebilir.

Mülakattan Elenmemek İçin Ne Yapmalısın?

  • Sözlü mülakatı gerçekleştirecek olan yetkili hakkında ön bilgiye ulaşmalısın.
  • Mülakat sırasındayken yetkiliye ismi ile hitap etmelisin.
  • Jest ve mimikleri gerektiği zamanda, gereken samimiyette kullanmalısın.
  • Mülakatı gerçekleştiren yetkiliyle mutlaka göz teması kurarak konuşulmalısın.
  • Samimi fakat resmi bir dil kullanmalısın.
  • Beden duruşuna dikkat etmeli, sandalyede dik oturmalı, kollarını göğüs hizasında kenetlememeli ve saygılı olmalısın.
  • Diksiyonuna dikkat etmeli, konuşurken laf kalabalığından uzak durmalı, net ve açık cevaplar vermelisin.
  • Yetkili tarafından sorulan sorulara cevap vermeli, konu dışına çıkmamalı, yer yer mizahi olarak cevaplar vererek konuşmanın sohbet havasında olmasını sağlamalısın.
  • Kendine güvenen bir duruş sergilemeli, fazla özgüvenden uzak durmalısın.
  • Özel hayattan bahsetmemeli, iş yaşamından ve sektör içerisindeki başarılardan mutlaka söz etmelisin.

En Çok Sorulan 35 Banka Mülakat Soruları!

  1. Bize kendinizden bahseder misiniz?
  2. Kendinizde zayıf bulduğunuz yönleriniz hangileri?
  3. Kendinizde en güçlü bulduğunuz yönleriniz hangileri?
  4. Önümüzdeki 5 yıl içinde nerede görüyorsunuz?
  5. Diğer adaylar arasından hangi sebeplerle sizi seçmeliyiz?
  6. Açık pozisyonumuzu nereden haber aldınız?
  7. Açık pozisyonumuzda işe alınmak sizin için neden önemli?
  8. Ön planda olan uzmanlık alanınız ve yetenekleriniz hangileri?
  9. Bir müşteriyle veya meslektaşınızla en son ne zaman bir anlaşmazlık yaşadınız? Konu neydi?
  10. Hayalinizdeki işten bahseder misiniz?
  11. En verimli çalışacağınız iş ortamından bahseder misiniz?
  12. Geçmiş 6 aylık dönemde işle ilgili aldığınız en zor kararınız neydi?
  13. İşe alınırsanız ilk 3 aylık dönemde sizden neler beklemeliyiz?
  14. Sizi tanıyan insanlar sizi nasıl tanımlarlar?
  15. İş yaşamı dışında yapmaktan hoşlandıklarınız nelerdir?
  16. Bize bu işle ilgili sormak istedikleriniz var mı?
  17. İşe alınırsanız size iş için öncelikle neyi temin etmeliyiz?
  18. İşverenlerde sevdiğiniz 3 özelliği söyler misiniz?
  19. Bu pozisyonda başarı kazanmanıza en önemli etkiler nelerdir?
  20. Şirketimizin hedeflerine ne gibi katkılar sağlamayı düşünüyorsunuz?
  21. Şirketimiz hakkında bildikleriniz nelerdir?
  22. Başka hangi farklı pozisyonlar için iş görüşmeleri yapıyorsunuz?
  23. Bir önceki işinizden ayrılma nedeniniz neydi?
  24. Sizin için bir işte en önemli şeyler nelerdir? Beklentilerinizden bahseder misiniz?
  25. Kariyer planınızı değiştirmeyi neden istiyorsunuz?
  26. Maaş beklentiniz nedir?
  27. Ofiste baskı ve stresle karşılaşırsanız nasıl başa çıkarsınız?
  28. Bu şirkette hangi noktalar farklı ya da daha iyi olabilir?
  29. Gurur duyduğunuz bir başarınızı anlatır mısınız?
  30. Daha önceki işlerinizde bir yöneticinizle sorun yaşadınız mı?
  31. İyi işveren ve kötü işveren sizce nasıldır?
  32. Daha önceki işlerinizde çözüme ulaştırdığınız bir sorundan bahseder misiniz?
  33. Bir ekiple çalışmak mı, tek başına çalışmak mı?
  34. Size göre iş yaşamının en zor kararları nelerdir?
  35. Size göre iş yaşamındaki en iyi ödül sistemi hangisidir?

Banka Mülakat Soruları – Tuzak Sorulara Karşı Hazırlıklı Ol!

Banka mülakatına katılmadan önce karşına gelebilecek soruları bilmen ve bu sorulara hazırlık yaparak kendi kendine çeşitli cevaplar üretmen, mülakata yönelik yapabileceğin en iyi çalışmalardan biridir. Bazı yetkililer mülakat içerisinde bankacılık ve finans sektörü ile hiçbir ilgisi olmayan sorular sorabilmektedir. Bu sorulara “tuzak mülakat soruları” denir ve adayları eleme yönteminde kullanılır. Bu zamana kadar sorulan bazı tuzak banka mülakat sorularına birlikte göz gezdirelim.

“İşvereniniz sizin için bir yıl dönümü partisi düzenlemek istese ve pasta siparişi vermek istese, bu pastanın üzerinde sizi tanımlayacak beş kelime yer alsa, hangi kelimeleri tercih ederdiniz?” sorusu bu zamana kadar nasıl bir çalışan olarak göründüğünüzü tespit etmek amacıyla sorulmaktadır. Vereceğiniz beş kelime, özgeçmişinizde yer almayan sizi tanımlayacaktır. Dikkatli olmalısınız.

“Geçmiş dönemlerden kalma bir kişiyle yemek yemeğe gidecek olsan, kimle yemek yemek isterdin? Neden o kişi?” sorusu, bu zamana kadar ilham kaynağı olarak görmüş olduğunuz kişileri tespit etmek için kullanılır. Vereceğiniz cevabın ardından mutlaka “Ne hakkında konuşmak isterdin?” sorusu da gelebilmektedir.

Tanımaya Yönelik Banka Mülakat Soruları

“Seni gerçekten tanımlayan bir marka ismi söyle.” sorusu, alışıla gelmiş bir soru olmamakla birlikte tuzak mülakat soruları arasında yer alır. Bu soruyu cevaplarken, kişisel değerlerinizi düşünmeniz ve cevabınızı bu doğrultuda vermeniz yeterli olacaktır. Bankanın vizyon ve misyonu ile kişisel özellikleriniz arasında oluşturduğunuz bağ tespit edilmek istenir. Belirlenen markanın vizyon ve misyonu ile bankanın vizyon ve misyonu karşılaştırılır. Bu soruyu cevaplamamak, elenmenize neden olabilir.

“Bu zamana kadar savunduğunuz bir fikri anlatın. Ardından bu fikre beni ikna edin. Daha sonra bu fikrin tam tersine.” sorusunu cevaplamadan önce iyi düşünmelisiniz. Amaç, ne kadar stratejik düşünebildiğinizi tespit etmektir. Kendi kendinize müzakere yapmalısınız.

“Bir gazete satın alsaydınız, ilk olarak hangi sayfasını okumak isterdiniz? Neden bu sayfayı tercih ederdiniz?” bu sorunun soruluş amacı, mülakata giren adayı yakından tanımaktır. Bu nedenle gazeteler içerisinde hangi başlığın sizde daha dikkat çekici bir yana sahip olduğunu iyi bir şekilde düşünmelisiniz. Güncel haberler mi, ekonomi mi, yoksa magazin mi? Değişime daima açık olduğunuzu gösteren bir cevap vermeye özen göstermeye dikkat edin. Çünkü değişim, yenilik ve gelişim, bankacılık sektörünün göbek adı gibidir.

Diğer Banka Mülakat Soruları

“Özgeçmişinde yer almayan ve seni sen yapan bir bilgiyi bana söyle.” bu soru genel olarak tüm banka mülakatlarında sorulur. Çok özenli ve titiz bir şekilde özgeçmiş hazırlamış olmanız dikkat çekebilir fakat asıl dikkat çeken kısım, özgeçmişinizin içerisinde bulunmayanlardır. Büyük ihtimalle, özgeçmişinize yazamadığınız birçok özelliğiniz de vardır. Bu özelliğinizi söylerken kariyer hedeflerinizi unutmamaya dikkat!

“Eski patronunuzla yaşadığınız sorun/sorunlar neydi? Çözüme ulaştırmak için neler yaptınız? Problemi çözebildiniz mi?” bu soru banka yöneticisiyle kuracağınız iletişimin detaylarını öğrenmek için sorulur ve adayların yaptığı en büyük hata da sorunu çözümden daha detaylı bir şekilde anlatmaktır. Dürüst olmanızda fayda vardır ama önemli olan çözüm yolunuzu burada belirtmektir. Problemi çözememiş olmanız belki sizden kaynaklanmıyor olabilir, bu nedenle yalan söylemeyip dürüst olun.

“Çalıştığınız en kötü yöneticinin özelliklerinden bahsedin.” sorusu, eski banka yöneticiniz hakkında söyleyeceklerinizi tespit etmek amaçlı sorulur. Çalışmak istediğiniz banka, mutlaka eski yöneticinizi/yöneticilerinizi tanıyor olacaktır. Burada yönetim biçimini yargılamadan ve eleştirmeden, fazla detaylı bir şekilde bahsetmeden soruyu cevaplamalısınız. Yöneticiniz hakkında olumsuz bir eleştiri yapmanız, elenmenize sebep olur. Farklı pozisyonlarda, farklı yöneticiler ile de çalışmış olabilirsiniz. Yöneticilerinizin tüm özelliklerini karma bir halde anlatmamaya da dikkat edin. Çalıştığınız pozisyonu belirterek ve patronunuzun ismini vermeden açıklamanızı gerçekleştirmek, en doğrusudur.

“Bu zamana kadar yaşadığın en büyük pişmanlık neydi?” sorusu, alabildiğiniz riskleri ve sorumlulukları, yaşadığınız pişmanlık sonrası problemlerinize çözüm bulma pratikliğinizi zaman ve stres yönetimindeki başarınızı ölçmek amaçlı sorulur. Pişmanlığınızı açıkça dile getirebilirsiniz. Pişmanlık ve hatalarınızın farkında olarak neleri yaşamınızda düzelttiğinizi göstermek, hanenize artı bir puan yazılmasını sağlar.

Seçim İçin Banka Mülakat Soruları

“Seni neden seçmeliyiz? Seni neden işe almalıyız? Diğer adaylar arasından seni neden tercih etmeliyiz?” bu mülakat sorusu, basit görünse de zor mülakat soruları arasında yer alır. Soru cevaplanırken kendinizi tanıtmanız istenir. Bu noktada diğer adaylarla kendinizi kıyaslamamalısınız. Tamamen kendi becerilerinizi ön planda tutan bir cevap vermelisiniz.

“Kendinizi 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz? 5 yıl içerisinde gerçekleştirmek istediğiniz hedefler neler? 5 yıl sonra halen bizimle mi çalışacağınızı düşünüyorsanız? 5 yıllık kariyer planınız nedir?” sorusu, bankacılık sektörü içerisindeki büyümenizi, gelişmenizi ve kişisel gelişiminizi konu alır. Cevabınız dürüst ve gerçekçi olmalıdır.

“Güçlü ve zayıf yönleriniz neler? Hangi yönlerinizin güçlü olduğunu düşünüyorsunuz? Zayıf yönleriniz nelerdir? Kişisel SWOT Analizi yaptırdınız mı?” sorusu aslında güçlü yönlerinizi değil, zayıf yönlerinizi tespit etmek amacıyla sorulur. Kimse dört dörtlük değildir, lakin zayıf yönlerinin farkında olan kişiler üzerlerine düşen görevleri dört dörtlük yapabilmek için mücadele etmeyi severler. Kendini bilen bir personel ile çalışmak, her banka açısından önemlidir. Dolayısıyla, eksik yönlerinizi belirtmek ve bu yönleri hangi güçlü yönleriniz ile kapattığınızı göstermek doğru cevap olacaktır.

Diğer Makaleler

Lise Mezunları Bankada Çalışabilir mi?

Değerli bankacı adayları, Bugün sizlere sıkça sorulan ve birçok kişinin merak ettiği bir konuya değinmek istiyorum: Lise mezunu olarak bankada çalışabilir miyim? Bu soru, genellikle kariyer yolculuğunun başında olan veya eğitim hayatına farklı bir yön Daha Fazla Oku